Winstlekkages in bedrijf vaak onzichtbaar in organisaties, onbewust risicovol
22 augustus 2019 

Winstlekkages in bedrijf vaak onzichtbaar in organisaties, onbewust risicovol

Het dak repareren als de zon nog schijnt

Repareer het dak nu de zon nog schijnt. Terwijl ik deze blog schrijf, is het 25 graden en schijnt de zon volop! Heerlijk natuurlijk, maar er komen helaas ook weer andere tijden aan. Dan is het buiten guur, waait het en regent het weer (te) vaak. Lekkages zijn vaak onzichtbaar in organisaties en dus onbewust risicovol.

Mochten we nu ontdekken dat we ergens een daklekkage hebben of verwachten we die op korte termijn te krijgen, dan gaan we volop aan de slag om dit tijdig gerepareerd te hebben. Niemand zit er immers op te wachten dat het ook binnen gaat regenen…

De metafoor ‘het dak repareren als de zon nog schijnt’ voor bedrijven kennen we ongetwijfeld ook allemaal. En iedereen begrijpt ook wel wat daarmee wordt bedoeld, of toch niet? Want waarom wordt er binnen organisaties anders naar ‘winstlekkages’ gekeken? Of is men zich er wellicht niet van bewust dát er überhaupt lekkages zijn…. In dat geval loop je dus onbewust risico’s en ben je niet inControl zoals we dat noemen. En dan kun je zomaar voor onaangename verrassingen komen staan, zoals cashflow – en liquiditeitsproblemen. Want als je niet weet dat er lekkages zijn, weet je ook niet wat de mogelijke impact ervan is.

Altijd klaar voor economisch mindere tijden

Binnen een organisatie, vanuit de metafoor dus, hebben we het niet over het dak. Nee, eigenlijk hebben we het over het fundament ónder de bedrijfsvoering ofwel ónder de te leveren prestaties. Dus logisch dat dit minder snel opvalt. Want waaraan herken je het fundament eigenlijk en hoe zie je dat het niet goed op orde is? Onderzoek wijst uit dat veel bedrijven en instellingen onvoldoende kennis en vaardigheden in huis hebben om tekortkomingen in het fundament van hun organisatie te herkennen. En wat niet zichtbaar is, krijgt geen aandacht.

Opvallend is dat de beste ondernemers wél in staat zijn om tekortkomingen in het fundament van hun bedrijf te herkennen. Maar zij beschikken dan ook over de noodzakelijke kennis en vaardigheden om alles tot in de puntjes te regelen. Want zij ontwikkelen hun organisatie voortdurend door om topprestaties te kunnen blijven leveren. Het mooie is dat dit ook voor jouw organisatie is weggelegd.

Want voor bedrijven geldt dus dat het fundament onder hun prestaties ongeacht de conjunctuur goed op orde moet zijn. En daarom is het ook voor jouw organisatie meer dan de moeite waard om hier eens kritisch naar te kijken. In eerste instantie om onaangename verrassingen te voorkomen. Maar aansluitend zeker ook om altijd topprestaties te kunnen leveren. Ook in mindere tijden dus. Want is jóuw organisatie te allen tijde klaar voor economisch mindere tijden?

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes.Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie."Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat.Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren.In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust.Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren.Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen