Van statisch naar dynamisch ondernemingsplan

Van statisch naar dynamisch ondernemingsplan

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het zesde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’

Van statisch naar dynamisch ondernemingsplan

Amsterdam, 22 september 2021 – Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het zesde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Je hebt inmiddels een glasheldere ondernemersambitie. Dan is het nu tijd voor het business model van je bedrijf. Want zonder kansrijk business model is doelgericht ondernemen haast onmogelijk. Je business model en de afgeleide doelen vanuit je ondernemersambitie vormen namelijk samen de noodzakelijke input voor je dynamisch ondernemingsplan. Vanuit ambitieuze doelen ga je, samen met je team, aan de slag met het dynamisch ondernemingsplan van je bedrijf.

Kansrijk business model

Het business model laat de absolute basis zien van hoe je bedrijf waarde creëert, waarde levert en waarde behoudt. Daarom is het zo belangrijk dat je inzichtelijk maakt met welk kansrijk business model je je ondernemersambitie gaat realiseren. Begin met omschrijven waarin jouw bedrijf zich onderscheidt in de markt: met andere woorden, waaraan ontleent jouw bedrijf haar bestaansrecht. Via de 9 elementen van het Business Model Canvas (BMC) begrijp je hoe dit werkt en leg je jouw business model op een overzichtelijke manier vast.

Ambitieuze doelen dagen je uit: denk groot

Denk groot en zorg dat je ambitieuze doelen stelt. Want die zijn nodig om beter te worden én innovatief te zijn. Deze doelen lijken op het eerste gezicht onhaalbaar, maar met de juiste aanpak kun je ze haalbaar máken! Liggen je doelen vast en zijn ze ‘SMART‘, dan maak je een plan waarmee je de doelen gaat behalen. Geen statisch businessplan zoals bijvoorbeeld de banken dat van je vragen. Maar een allesomvattend én dynamisch plan.

Dynamisch ondernemingsplan

Voor wie het nog niet duidelijk was, heeft Covid 19 nog maar eens bewezen dat je je plan te allen tijde moet kunnen aanpassen aan de wereld om je heen. Werk in je dynamisch ondernemingsplan daarom met kleine doelen voor de kortere termijn die bijdragen aan het hogere doel. Zo is het geheel beter te overzien, eenvoudiger bij te stellen én zo zie je voortgang. Dat is motiverend voor je team, het helpt om de juiste focus te houden én om doelgerichte keuzes te maken. Kiezen wat je wél doet maar ook wat je juist niet doet. Zo zie je dat je ook met je business model en dynamisch ondernemingsplan invulling geeft aan MKB governance in de praktijk.

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes. Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie." Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat. Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren. In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust. Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren. Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen