Richting geven vanuit ondernemersambitie en kansrijk business model

Richting geven vanuit ondernemersambitie en kansrijk business model

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het tiende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk'.

Richting geven vanuit ondernemersambitie en kansrijk business model

Amsterdam, 17 november 2021 - Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het tiende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Je bent succesvol als je erin slaagt om je ondernemersambitie om te zetten in resultaat. Dus moet je zorgen dat je grip hebt op het realiseren van deze ambitie. Dat is het ultieme houvast om invulling te geven aan MKB governance in de praktijk. “Want succesvol ondernemen kan niet zonder duidelijke doelen. Richting geven aan je bedrijfsvoering doe je dan ook vanuit ondernemersambitie en kansrijk business model. Precies daarmee leg je dus ook de basis voor focus in je gehele organisatie”. [Paul Joore, 2021]

Ondernemersambitie en waardepropositie van je bedrijf

Je ondernemersambitie moet uitdagend zijn, concreet zijn én gaan leven. Vijf zaken zijn doorgaans van invloed op - de haalbaarheid van - je ambitie. Namelijk kennis, ervaring, persoonlijke ambitie in het leven, persoonlijkheid als mens en ontwikkelingen in markt & maatschappij. Binnen het element value proposition uit het Business Model Canvas omschrijf je waarin jouw bedrijf zich onderscheidt in de markt. Met andere woorden, waaraan ontleent jouw bedrijf haar bestaansrecht. Hier bestaat een sterke wisselwerking met de missie van je bedrijf. Maak dus werk van een uniek onderscheidend vermogen, waarmee je waarde creëert voor je (toekomstige) klanten.

Problemen en pijn van je - ideale - klanten oplossen

Je brengt in kaart op welke wijze bepaalde producten en/of diensten problemen en pijn van klanten oplossen. Hetzelfde doe je voor de wijze waarop producten en/of diensten een voordeel opleveren voor de klant. Denk hierbij goed na wie je ideale klanten zijn en aan welke kenmerken zij voldoen. Je ideale klant is de klant voor wie je het liefste werkt. Met een duidelijke missie onderscheid je je direct van de concurrentie. Dit maakt de missie tevens tot startpunt om het business model van je bedrijf te vertalen in een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering. Via de ICR zie je steeds waar je staat en waar je moet verbeteren.

Stuur op onderlinge samenhang voor de juiste focus

Verspilling van tijd, energie en geld komt vooral door een gebrek aan focus. Creëer daarom duidelijke  kaders binnen de objective ‘Zo geven wij richting’. En vertaal deze zorgvuldig door naar de overige ICR objectives. Zo bewaak je de onderlinge samenhang en zorg je voor focus in de bedrijfsvoering. En dat is een altijd doorlopend proces. Richting geven stopt dus nooit. Iedere verandering in de markt of maatschappij kan jouw plannen - om je ondernemersambitie te realiseren - immers beïnvloeden. En daar speel je op in met gerichte aanpassingen of verbeteringen. Daarom praten we over een dynamisch ondernemingsplan waarmee je invulling geeft aan MKB governance in de praktijk.

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes.Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie."Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat.Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren.In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust.Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren.Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen