Negen ICR groeiprincipes zorgen voor verbetercultuur bedrijf

Negen ICR groeiprincipes zorgen voor verbetercultuur bedrijf

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het vierde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Negen ICR groeiprincipes zorgen voor verbetercultuur bedrijf

Amsterdam, 25 augustus 2021 – Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het vierde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

In onze eerdere artikelen leggen we uit dat je kunt leren om succesvol te ondernemen. Learning by doing. En je behoudt focus en overzicht doordat je werkt vanuit één cijfer, de ICR van je bedrijf. Om succesvol te ondernemen werk én groei je samen met je team. Groei staat hierbij voor vooruitgang. Eerst beter, dan groter. In die volgorde én met toepassing van de negen ICR groeiprincipes. Want met deze pijlers verdwijnt de angst van ondernemers om (meer) personeel in te zetten.

Maak werk van een topteam

Vooral vanuit de topsport weten we hoe belangrijk het is om samen te werken. Een heldere visie, gemeenschappelijke doelen. Een gedeelde aanpak. Automatismen en ingebouwde zekerheden in de uitvoering. Elkaar aanspreken op ongewenst gedrag en verbetermogelijkheden. Verbeteracties doorvoeren. Volstrekt logische uitgangspunten om tot een topteam te komen. De 9 ICR groeiprincipes zijn daarom vooral gericht op het werken aan een hoogontwikkelde teamintuïtie. Want in het bedrijfsleven werken in de basis dezelfde principes als in de topsport.

Teamintuïtie versterken is een kerntaak

Een hoogontwikkelde teamintuïtie helpt je aan een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering. En dat is absolute noodzaak als je vooruit wilt met je bedrijf, De voorwaarde voor teamintuïtie is vertrouwen. Dat bereik je met het scheppen van wederzijdse verwachtingen én met het op basis daarvan inrichten van de organisatie. Daarmee zeggen we eigenlijk dat vertrouwen een leiderschap risico is. Met andere woorden indien ik als medewerker geen vertrouwen heb in mijn leider, dat is de ondernemer, dan gaat dat ten koste van de prestaties van ons bedrijf.

Gedeelde visie als vertrekpunt voor strategie

Vervolgens komt een team pas in beweging als visie & draagvlak samengaan. De kracht van herhaling zorgt dat mensen de visie écht door krijgen, dat zij zich de visie eigen maken en dan ontstaat er draagvlak. Vanuit de visie leiden we af welke strategie we gaan volgen om onze doelen te realiseren. 

Grip op je bedrijf, grip op je ondernemersambitie

Het werken aan een heldere gedeelde visie én het doorvertalen ervan naar alle onderdelen van je bedrijf, is een groeiproces dat nooit stopt. Sterker nog, het is feitelijk een dynamisch ondernemingsplan dat je steeds verder verbetert. Daarmee creëer je een verbetercultuur en heb je grip op je bedrijf. Uiteindelijk heb je daarmee ook grip op het realiseren van je ondernemersambitie. Zo dragen de negen ICR groeiprincipes bij aan invulling van MKB governance in de praktijk!

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes. Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie." Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat. Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren. In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust. Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren. Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen