MKB governance samengevat en uitgedrukt in één cijfer

MKB governance samengevat en uitgedrukt in één cijfer

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het derde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

MKB governance samengevat en uitgedrukt in één cijfer

Amsterdam, 11 augustus 2021 – Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het derde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Alles in je organisatie hangt samen. Handelingen of besluiten in het ene proces hebben vrijwel altijd impact op de prestaties in een of meerdere andere processen. Precies daarom is het zo belangrijk om te werken vanuit een geïntegreerde management aanpak. Allesomvattend dus en in onderlinge samenhang, als houvast voor focus in je bedrijf. 

De ICR en vijf groeicirkels voor structuur en focus

Structuur helpt om te sturen op de te bereiken doelen én om inControl te zijn. Focus helpt om voortdurend beter te worden als ondernemer, team en organisatie. Zodat je topprestaties levert, de gestelde doelen bereikt en uiteindelijk ook je ondernemersambitie realiseert. Om focus te hebben en houden moeten de prestaties binnen je organisatie transparant en meetbaar zijn.

Daarom introduceren wij de ICR (= InControlRating) om invulling te geven aan structuur. Met COSO ERM als bron van inspiratie komt de ICR voort uit de vijf groeicirkelsMeerjarenDagelijkse business, Meten is Weten, Compliance en Zorg. Eigenlijk vormen zij het fundament onder het groeiproces van je bedrijf. Want om je doelen te bereiken, moet je voortdurend blijven groeien. Groeien staat hierbij voor vooruitgang, zowel beter worden als groter worden dus.

Inzicht in waar je staat en waar je heen wilt

Werken vanuit de ICR van je bedrijf maakt doelgericht ondernemen een stuk overzichtelijker. En eenvoudiger. Zo manage je het proces om van ambitie naar resultaat te gaan. MKB governance samengevat en uitgedrukt in één cijfer. Want de ICR geeft inzicht in de mate waarin je inControl bent in dit proces. Én wat je moet doen om dit proces te verbeteren. Vanuit de vijf groeicirkels manage je uiteindelijk 33 ICR objectives. Een objective is niets meer dan een doel waar je als organisatie op langere termijn naar streeft. En met deze objectives ga je dan ook daadwerkelijk aan de slag. Doelgericht ondernemen, samen met je team!

Rapportcijfers

Werken met rapportcijfers voor de 33 objectives maakt de aanpak begrijpelijk. Daarmee is deze uitvoerbaar voor iedereen. De rapportcijfers zorgen daarnaast voor overzicht en inzicht. Want op 1 A4 is duidelijk waar de knelpunten zitten die als eerste moeten worden aangepakt. Daarbij geldt: hoe hoger het rapportcijfer van een objective, hoe beter dit bijdraagt aan de ICR van je bedrijf. Als bedrijf streef je naar ICR 1 omdat de kans op succesvol ondernemen dan het grootst is. Invulling van MKB governance in de praktijk hoeft dus niet zo ingewikkeld te zijn!

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes. Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie." Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat. Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren. In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust. Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren. Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen