Medewerkers ontslaan is niet altijd nodig
27 augustus 2018 

Medewerkers ontslaan is niet altijd nodig

Heb jij last van een of meerdere slecht presterende medewerkers? Dan ben je niet te benijden, want dat brengt een hoop negatieve energie met zich mee. En je worstelt ongetwijfeld met de manier waarop je je zorgen bespreekbaar maakt om de situatie op te lossen.

Want deze teamleden zijn verre van proactief, zijn vooral negatief en ontlopen hun verantwoordelijkheid. En je wilt natuurlijk voorkomen dat deze persoon of personen structureel de sfeer in je team bederven. Dit leidt immers tot minder werkvreugde voor iedereen en dat gaat ten koste van de instelling en motivatie. Met als resultaat een (veel te) lage productiviteit.

In veel bedrijven is er (te) weinig aandacht voor ‘probleemgevallen’ en wordt er pas ingegrepen als het eigenlijk al veel te laat is. Want mensen denken dat gedrag binnen de norm valt wanneer er geen corrigerende actie is waaruit blijkt dat juist het tegendeel waar is. Maar heb je eigenlijk wel eens nagedacht of het vertoonde gedrag binnen de kernwaarden van je bedrijf valt?

Kernwaarden geven richting aan het gedrag dat je verwacht van je medewerkers. Als dit voor het gehele team duidelijk is, spreken andere teamleden de persoon met ongewenst gedrag hier uit zichzelf op aan. Correctie vanuit het team dus. En dat gebeurt omdat de kaders van het gewenste gedrag binnen je bedrijf expliciet zijn vastgelegd.

De ervaring leert dat veel bedrijven hun kernwaarden niet expliciet hebben gemaakt. Dat is een gemiste kans, want het is onderdeel van het DNA van je bedrijf. En als je duidelijk maakt welk gedrag je verwacht van je medewerkers, is het ook eenvoudiger om hen aan te spreken op hiervan afwijkend gedrag. Je hebt met andere woorden gezorgd voor een preventieve maatregel die de productiviteit van je team beheersbaar maakt, in ieder geval voor dit element.

Beter voorkomen dan genezen dus en je delegeert op deze manier een deel van je verantwoordelijkheden naar je team. Voor een optimale werking zorg je dat je organisatie in de volle breedte goed is ingericht. En dat hoeft niet allemaal ineens, doe dat vooral stapje voor stapje. Zo hoeft het lang niet altijd tot ontslag van medewerkers te komen!

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes. Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie." Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat. Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren. In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust. Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren. Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen