Kengetallen kunnen doorgronden vaak verschil tussen succesvol en failliet bedrijf

Kengetallen kunnen doorgronden vaak verschil tussen succesvol en failliet bedrijf

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het vijftiende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’ .

Kengetallen kunnen doorgronden vaak verschil tussen succesvol en failliet bedrijf

Amsterdam, 23 maart 2022 - Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het vijftiende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Het kennen en begrijpen van de voornaamste financiële kengetallen en cijfers van je bedrijf was en is vaak een ondergeschoven kindje. Aan de ene kant begrijpelijk want het is ook niet zo gaaf als het binnenhalen van een grote deal. Maar aan de andere kant kan het zo maar het verschil zijn tussen een succesvol en een failliet bedrijf. Dus moeten ondernemers met serieuze ambitie de kengetallen en cijfers van hun bedrijf doorgronden én zich eigen maken. Want als je heel goed weet hoe je kengetallen zich gedragen, heeft dat een hele waardevolle voorspellende waarde.

Betere beslissingen (kunnen) nemen creëert rust

Kengetallen en cijfers geven snel inzicht in waar je staat. Denk hierbij aan de antwoorden op allerlei vragen. Hoe winstgevend is je bedrijf? Wat is de winstgevendheid van je klanten? Heeft je bedrijf behoefte aan financiering? Hoeveel risico loopt je bedrijf om in zwaar weer te komen of zelfs in een faillissement te belanden? Of stel, je wilt de productie met 20% opvoeren. Wat betekent dit voor de capaciteit die je inzet? Welk kostenplaatje hoort daarbij? Is je bedrijf logistiek in staat deze verandering door te voeren? Welke kosten zijn hiermee gemoeid? De kengetallen van je bedrijf helpen om antwoorden op deze vragen te geven. Daardoor ben je in staat om betere beslissingen te nemen en dat geeft rust.

De (financiële) toekomst voorspellen

In de praktijk dienen zich vele vragen en situaties aan. Voor alle bijbehorende scenario’s geldt dat het een comfortabel gevoel geeft wanneer je weet wat de gevolgen zijn voor de financiële kant van de zaak. Bepalen waar je uit wilt komen dus. Dit doe je voor de visie van je bedrijf, voor de strategische doelstellingen en daarmee ook voor de vertaling van deze doelen in cijfers. Je zorgt dus voor een strak financieel plan. Want in de basis wil je als ondernemer waarde creëren. Het volgen van de belangrijkste kengetallen en cijfers van je bedrijf geeft inzichten waar je iets mee kunt. Of zelfs mee moet. Zo ben dus je beter in staat de financiële toekomst van je bedrijf te voorspellen. En precies dat creëert de rust waar iedere ondernemer naar op zoek is. Dit onderdeel van invulling geven aan MKB governance is cruciaal om een betere ondernemer te (kunnen) worden.

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes.Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie."Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat.Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren.In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust.Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren.Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen