Juiste balans tussen werk- en privéleven vraagt om professionaliteit ondernemer

Juiste balans tussen werk- en privéleven vraagt om professionaliteit ondernemer

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het twaalfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Juiste balans tussen werk- en privéleven vraagt om professionaliteit ondernemer

Amsterdam, 15 december 2021 - Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het twaalfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Onderzoek laat zien dat veel ondernemers zich zorgen maken over de juiste balans tussen werk- en privéleven. Dat is niet vreemd. Want als ondernemer ben je, als je niet oppast, altijd met je bedrijf bezig. En dat hoeft niet zo’n probleem te zijn. Zolang je daar maar relaxed onder bent. Op het moment dat je stress ervaart, en zelfs wakker ligt, is het wél een probleem. En dat is nogal eens het geval. Even zo vaak wordt eraan voorbijgegaan dat professionaliteit noodzaak is om een juiste balans te vinden tussen werk- en privéleven.

Ambitieuze ondernemer beheerst het vak

Net als andere professionals, bepaalt ook de professional achter de ondernemer zélf hoe het werk inhoudelijk het best kan worden ingevuld. Echter, veel ambitieuze ondernemers realiseren zich onvoldoende dat ondernemen ook een écht vak is. Dat betekent dus dat zij niet enkel professional zijn binnen het specialisme dat zij beheersen en waarom ze zijn gaan ondernemen. Maar juist ook voor wat betreft het organisatorische deel. Het sturen en beheersen om je doelen te bereiken.

Professionaliteit vraagt om discipline

Het is natuurlijk wel zo dat als je ook op dat organisatorische vlak een goede professional wilt zijn, je wel over de juiste kennis moet beschikken. En je zult je moeten bekwamen in de specifieke vaardigheden die van je worden gevraagd. Professionaliteit vraagt dan ook om discipline. De discipline om jezelf ergens diepgaand en langdurig in te bekwamen. Ook in tijden dat het je moeilijk valt of geen zin hebt. Je focust op het zo goed mogelijk uitoefenen van het vak van ondernemer. Daarbij erken je ook de grenzen van je eigen kunnen. Voor alles wat daarbuiten valt haal je de juiste hulp in huis. “May your choices reflect your hopes, not your fears." [Nelson Mandela]

Delegeren is onderdeel van professioneel handelen

Je zult dus moeten leren delegeren. Ook al leeft er angst dat anderen niet op het juiste niveau zullen presteren. Perfectionisme mag nooit aanleiding zijn voor het niet delegeren. Want juist voor ambitieuze ondernemers geldt dat zij hun doelen niet kunnen realiseren zonder de inzet van een team van medewerkers. Zorg dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. Om je team mee te nemen in de juiste richting. Zet je professionaliteit in om tot een hoogontwikkelde teamintuïtie te komen. Dat helpt je om tot de juiste balans tussen werk en privé te komen. Alweer een belangrijk voordeel van ‘invulling geven aan MKB governance in de praktijk’.

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes.Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie."Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat.Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren.In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust.Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren.Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen