Intuïtieve beslissingen leveren tijdwinst op
05 november 2018 

Intuïtieve beslissingen leveren tijdwinst op

Deze blog is onderdeel van de 9 groeiprincipes van Route ICR

Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 tips die de teamintuïtie in jouw bedrijf versterken.

Vandaag tip 4: “Als ondernemer neem je veel beslissingen zonder daarbij na te denken: deze zogenaamde intuïtieve beslissingen worden gevoed door kennis én ervaringen die je eerder hebt opgedaan“.

Je team moet jou als ondernemer vertrouwen en op je kunnen bouwen. Daarom moet je uitblinken en zorgen dat je tijd over hebt om je team aan te sturen én om er te zijn in noodgevallen. Zo min mogelijk tijd verspillen is dus van het grootste belang. En je wint tijd door zoveel mogelijk intuïtieve beslissingen te nemen. Het is goed om te weten dat intuïtie niet is aangeboren, maar dat intuïtie is aangeleerd. Intuïtie is ervaring die zo vanzelfsprekend is geworden, dat je vaak niet eens meer weet waar het oorspronkelijk vandaan komt.

Om als ondernemer op je intuïtie te durven vertrouwen moet je bulken van het zelfvertrouwen. Inzicht houdt in dat je heel veel dingen tegelijk ziet en is een belangrijke basis voor zelfvertrouwen. Inzicht wordt gevoed door kennis én door intuïtie. Via opleidingen en trainingen beschik je over de noodzakelijke kennis. Intuïtie ontwikkel je door het veelvuldig herhalen van taken én door te leren van (zeer) ervaren mensen.

Automatismen zorgen voor tijdwinst

Zeker in het groeiproces van je bedrijf komen er zoveel dingen op je af, dat je geen of nauwelijks tijd hebt om er rustig over na te denken. Als je dat toch doet, is het momentum voorbij en is de beslissing achterhaald. Je moet dus op je intuïtie durven vertrouwen en dat kan alleen door nog beter te doen waar je al goed in bent (of goed in kunt zijn). Zo verleg je je grenzen én het levert je positieve ervaringen op. Je hebt bovendien de ruimte om de koers van je bedrijf te bewaken. Zonder visie, geen tijdwinst. Zonder tijdwinst, geen visie.

Visie, focus en inzicht vormen de absolute basis voor het herhalen van taken. Visie & focus vormen het kader voor de kerntaken en inzicht is nodig om de samenhang te bewaken. Door je kerntaken  veelvuldig te herhalen ontstaan de gewenste automatismen. Hierdoor ontstaat tijdwinst en die benut je om voortdurend de kwaliteit van processen en geleverde producten of diensten te verbeteren. Wat je je misschien onvoldoende realiseert, is dat je in de eerste plaats dus moet organiseren om je eigen gedrag in de juiste richting te krijgen en te houden.

Natuurlijk vereist het discipline, maar door te focussen op je kerntaken houd je écht tijd over. Je gaat vooral ook merken dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf voor mogelijk had gehouden en dat geeft extra zelfvertrouwen. Dat zorgt er weer voor dat je intuïtieve beslissingen neemt. Zo kun je dus meer tijd besteden aan het (bege-) leiden van je team, het verbeteren van processen en prestaties, maar ook aan innovatie. En je zet een heel belangrijke stap richting teamintuïtie!

Vraag: Hoeveel tijdwinst boek jij door het nemen van intuïtieve beslissingen?

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes.Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie."Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat.Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren.In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust.Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren.Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen