Gerichte verbeteracties ook in MKB geen overbodige luxe

Gerichte verbeteracties ook in MKB geen overbodige luxe

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het zevende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’

Gerichte verbeteracties ook in MKB geen overbodige luxe

Amsterdam, 6 oktober 2021 – Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het zevende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Je hebt het dynamisch ondernemingsplan geïntroduceerd in je bedrijf. En daar blijf je dus aan werken om te zorgen dat je het maximale uit jezelf, je team en organisatie haalt. Om op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier de gestelde doelen te realiseren. In dat kader betekent stilstand ook nog eens achteruitgang.  Want de wereld verandert, dus moet je mee. En dat geldt niet alleen voor het grootbedrijf. Ook in het MKB zijn gerichte verbeteracties geen overbodige luxe. Tenminste, als je het belangrijk vindt om je ondernemersambitie te realiseren.

Gestructureerd werken aan verbeteringen

Via de ICR score van hun bedrijf geven ondernemers richting aan verbeteracties. Als bedrijf streef je naar ICR 1, vooral omdat je dan het maximale uit je organisatie haalt. Je bent dan volop bezig met doelgericht ondernemen en je bedrijf kent zeer effectieve en efficiënte processen. Financieel leidt dat tot een hoger rendement, omdat je lagere kosten koppelt aan een hogere omzet.

Prioriteiten stellen op basis van de juiste inzichten

In de praktijk hebben veel bedrijven nogal wat verbeterpotentieel. En natuurlijk is het niet haalbaar om alles ineens aanpakken. Ook daarom werk je met de Route ICR webapplicatie. Want dan heb je op 1 A4 altijd inzicht in de rapportcijfers van alle 33 ICR objectives. En dat helpt enorm als je moet bepalen in welke volgorde en met welke snelheid je verbeteracties gaat uitvoeren. Met andere woorden, prioriteiten stellen op basis van de juiste inzichten.

Kleine stapjes houden het behapbaar

Voer verbeteracties door in kleine stapjes. Stel je hebt nu rapportcijfer vier voor het richting geven aan je bedrijf. Maak dan van die vier eerst een vijf en niet ineens een negen. Dat is beter te overzien en omdat de resultaten tastbaar zijn, zie je steeds weer voortgang. Dat is motiverend voor je team en het helpt om de juiste focus te houden. Het moedigt tevens aan om door te gaan met verbeteringen. Bereik je eenmaal dat punt, dan heerst er een continue verbetercultuur in je bedrijf. En de positieve resultaten daarvan bewijzen dat gerichte verbeteracties geen overbodige luxe zijn. Voor de ondernemer is dit de meest waardevolle opbrengst van invulling MKB governance in de praktijk!

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes.Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie."Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat.Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren.In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust.Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren.Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen