Concurrentievoordeel door elkaar blindelings te vinden
12 november 2018 

Concurrentievoordeel door elkaar blindelings te vinden

Deze blog is onderdeel van de 9 groeiprincipes van Route ICR

Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 tips die de teamintuïtie in jouw bedrijf versterken.

Vandaag tip 5: “Vertrouw op je eigen intuïtie, maar zorg ook dat je elkaar als teamleden intuïtief kunt vinden: dan is er sprake van teamintuïtie en dat zorgt voor optimaal lopende processen en concurrentievoordeel.”

Het gedrag van alle teamleden moet bijdragen aan het realiseren van de visie en missie van je bedrijf. De teamsamenstelling speelt een belangrijke rol, want je team moet in balans zijn. Een team van gemotiveerde mensen die écht als een eenheid werken zijn tot topprestaties in staat. Het bijzondere aan het bedrijfsleven is dat 'wedstrijden en trainingen' meestal samengaan. Het gaat dagelijks om het 'echie'. Dit maakt de uitdaging om tot teamintuïtie te komen groter, maar des te groter is ook de ontlading als er successen worden geboekt.

In het groeiproces van je bedrijf gebeurt er zoveel dat teamleden nauwelijks tijd hebben om na te denken. Ze moeten dus op hun intuïtie durven vertrouwen en daarnaast moeten zij ook elkaar intuïtief kunnen vinden. Interne geloofwaardigheid is zowel voor ondernemers als individuele teamleden van groot belang voor de vertrouwensbasis. Het gaat om blindelings vertrouwen op je eigen prestaties én op die van je team. Kun je dat niet, dan leidt dat af en zorgt het voor tijdverlies.

Denk aan het voorbeeld dat wanneer jij het estafettestokje moet doorgeven aan de volgende loper in een estafetteploeg. Dan helpt het niet als je tijdens het lopen nog moet nadenken over hoe je dat gaat doen. Onthoud dus goed dat teamintuïtie jouw bedrijf onderscheidt van de middelmaat. Hiervan is sprake als je op je eigen intuïtie durft te vertrouwen, maar ook elkaar intuïtief kunt vinden.

Voorsprong op de concurrentie door innovatie

Het is logisch dat een gezamenlijke visie en aanpak de ontwikkeling van teamintuïtie versterken. De kracht van herhaling is nodig om 100% in te voelen wat er moet gebeuren, wat er van je verwacht wordt en wat jij van je teamgenoten mag verwachten. Net als je eigen intuïtieve beslissingen bereik je teamintuïtie door oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je met elkaar steeds opnieuw moet nadenken hoe je moet handelen in bepaalde situaties, verlies je onnodig tijd en tijd is geld. Nog los van de vraag of er wel de juiste dingen worden gedaan.

Door de vastigheid van wederzijdse verwachtingspatronen kunnen teamgenoten elkaar sneller vinden. Daardoor houden ze tijd over om ook de meer uitdagende dingen te doen en problemen bij de bron aan te pakken. Denk hierbij ook aan innovatie, zodat je voorsprong op de concurrentie neemt of deze kunt vasthouden. Zonder gedeelde visie, geen tijdwinst. Zonder tijdwinst, geen gedeelde visie.

Ook het inwerken van nieuwe mensen in je team wordt gemakkelijker als er een gedeelde visie en aanpak is. Zo begrijpen nieuwe teamleden sneller waarom iets op een bepaalde manier gedaan wordt. De automatismen zijn onderdeel geworden van de cultuur: met andere woorden, hoe we met elkaar de dingen doen in ons bedrijf.

Vraag: Hoeveel tijd besteedt jouw team aan innovatie en verbeteringen?

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes. Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie." Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat. Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren. In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust. Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren. Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen