Beter op elkaar ingespeeld met een lerende organisatie
26 november 2018 

Beter op elkaar ingespeeld met een lerende organisatie

Deze blog is onderdeel van de 9 groeiprincipes van Route ICR

Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 tips die de teamintuïtie in jouw bedrijf versterken.

Vandaag tip 7: “Onderlinge zekerheden & automatismen versterken de teamintuïtie: zorg voor een lerende organisatie en blijf groeien als ondernemer én bedrijf.”

Je moet voortdurend de kwaliteit van processen en de geleverde producten of diensten verbeteren. Doe je dat niet, dan kun je de concurrentiestrijd wel schudden. De beste mensen hebben hierbij nauwelijks sturing nodig, maar zijn tegelijkertijd heel schaars. Sturen van gedrag is daarom van het allergrootste belang. En dat begint met voorbeeldgedrag. Daarnaast organiseren en structureren we, omdat we op weg naar succes zo min mogelijk afhankelijk willen zijn van het toeval. We zorgen voor een lerende organisatie en vormen daarmee de basis voor automatismen en onderlinge zekerheden.

De combinatie van voorbeeldgedrag en de wijze van organiseren en structureren bepaalt in sterke mate de cultuur van je bedrijf. Voorbeeldgedrag speelt een erg belangrijke rol, zeker in relatief kleinere bedrijven. Met structuur krijg je het gedrag van jezelf en je medewerkers in de gewenste richting. Structuur helpt je om beslissingen te nemen op basis van deugdelijke inzichten. Je bent je dan bewust van de factoren die je uiteindelijke besluit beïnvloeden. Heb je een structuur waarin je ook de werkelijke prestaties meet, dan kun je op basis daarvan besluiten om al dan niet bij te sturen. Bovendien kun je ervan leren en processen verbeteren.

Stimuleer het doorlopende proces van een lerende organisatie

Onderlinge zekerheden en automatismen helpen de teamintuïtie te versterken. Het biedt de basis voor topprestaties, máár het voortdurende leerproces stelt wel hoge eisen aan het hele team. Iedereen moet bereid zijn om er 100% voor te gaan. Door te zorgen dat je organisatorische inrichting op papier staat en dus zichtbaar is, is deze ook deelbaar met je teamgenoten. En wat zichtbaar is, krijgt aandacht. Wat aandacht krijgt groeit. Pas dan kun je gaan werken aan de kracht van herhaling. 

En een goede visie moet groeien. Bovendien moet je deze doorlopend aanscherpen en / of verbeteren, want onze wereld verandert steeds sneller. De manier van denken van alle teamleden moet zoveel mogelijk plaatsvinden vanuit dezelfde visie. Doe je dit niet dan slijp je geen automatismen in de uitvoering en lever je nooit topprestaties. De duidelijkheid die hiermee gepaard gaat, zorgt voor rust en komt een goede werksfeer ten goede.

Een gedeelde visie én inzicht helpen om te kunnen anticiperen op wat je teamgenoten van plan zijn te doen. Door de vastigheid van wederzijdse verwachtingspatronen kunnen teamgenoten elkaar sneller vinden. Hoe beter je kunt inschatten wat er op je af gaat komen, hoe beter je in staat bent om op tijd de juiste maatregelen te nemen. Voorkom dat je steeds harder gaat lopen als het mis dreigt te gaan. Want daarmee ontmoedig je het doorlopende proces van een lerende organisatie. De boodschap is om vooral slimmer te gaan werken!

Vraag: Is jouw bedrijf ook al een lerende organisatie?

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes. Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie." Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat. Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren. In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust. Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren. Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen