Acceptatie helpt ambitieuze ondernemer uit ‘comfort zone’

Acceptatie helpt ambitieuze ondernemer uit ‘comfort zone’

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het veertiende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Acceptatie helpt ambitieuze ondernemer uit ‘comfort zone’

Amsterdam, 7 februari 2022 - Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het veertiende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Ondernemers zitten vaak vol goede ideeën. Gelukkig maar! Maar helaas zorgt dat te vaak voor een gebrek aan focus. Omdat direct met die nieuwe ideeën aan de slag wordt gegaan. Vooral omdat ondernemers onrustig zijn. En de resultaten van eerder opgepakte ideeën niet geduldig afwachten. Ondernemers vinden namelijk al snel dat het te lang duurt voordat er succes is. Deze onrust vormt tegelijkertijd hun ‘comfort zone’, maar is dus eigenlijk nogal tegenstrijdig. Want om rust te creëren en succesvol te zijn moet je een helder doel voor ogen hebben. Én een doelgericht plan om daar naar toe te werken. Wijzig je voortdurend je doelen, dan werkt je uitgestippelde plan logischerwijs ook niet meer. Ben je écht ambitieus dan moet je dus uit je ‘comfort zone’. Maar hoe pak je deze mentale uitdaging aan?

Discipline en focus door deelbare doelen en plannen 

"Ondernemers moeten de discipline hebben om vast te houden aan en focus te hebben op de ingezette koers om de gestelde doelen te behalen. Ligt dit alles niet expliciet vast dan is de verleiding groot om hiervan af te wijken. Liggen doel en plan wel expliciet vast, dan is het een stuk eenvoudiger om bij de les te blijven. Voor jezelf als ondernemer, maar ook voor je team van medewerkers. Sterker nog doordat je doelen en plan deelbaar hebt gemaakt, heeft dat een zelfreinigend effect. Want vanuit dit vertrekpunt zul je eerst jezelf en anderen moeten overtuigen van je impulsieve acties. En die barrière helpt je om te blijven focussen op je initiële doelen." [Paul Joore, 2022]

Eigenwijs zijn is prima zolang het tot topprestaties leidt

Eigenwijs zijn is prima zolang het tot topprestaties leidt. Je moet daarom bereid zijn om jezelf kwetsbaar op te stellen. En accepteren dat je niet alles zelf kunt (weten). Met die mindset open je namelijk de deur voor waardevolle input van anderen. En dat gaat je enorm helpen om stappen voorwaarts te maken. Het leidt tot verbeteringen in het vaststellen van heldere doelen, in het opstellen van plannen en in geleverde prestaties om deze doelen te bereiken. Zet daarbij vooral een hulpmiddel in, zoals de Route ICR webapplicatie, waarmee je de discipline op kunt brengen om focus te hebben en houden. En samen met je collega’s te werken aan een hoogontwikkelde teamintuItie. Dus accepteer, stel je kwetsbaar op en geef invulling aan MKB governance. Om succesvol te zijn als ondernemer, team en organisatie!

Over de schrijver
Ondernemers steken hun nek uit en zijn ontzettend belangrijk voor onze economie. Helaas ontbreekt hierbij te vaak een goede balans tussen werk en privéleven. Precies dat zorgt ervoor dat Paul Joore zeer gedreven is om een positieve impact te hebben op het leven van ondernemers en bij te dragen aan hun succes. Paul is de ambitieuze grondlegger van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. "Ik geloof in op het oog onbereikbare doelen stellen. Jezelf uitdagen, innoveren en voortdurend verbeteren. Ondersteund door een goed gestructureerde organisatie." Paul heeft tienduizenden vlieguren in het bedrijfsleven, met een achtergrond als ondernemer, coach, interim manager en voormalig register accountant. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van uitdagende doelen: ofwel, succesvol door inControl te zijn, in het gehele proces van échte ambitie naar resultaat. Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul om dit zelf te creëren. In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers juist niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Laat staan uitdagende doelen. Daardoor realiseren zij ook hun échte ambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben? Daarmee kan er logischerwijs ook geen balans tussen werk en privéleven zijn. En geen balans, betekent geen rust. Dus helpt de Route ICR webapp ondernemer én team, om inControl te zijn in het gehele proces van ambitie naar resultaat. Met de ICR "InControlRating" van je bedrijf als groeikompas. Heel overzichtelijk en handig om via 1 cijfer te weten hoe je bedrijf er voor staat. Zodat je weet of je vanuit dit vertrekpunt je doelen gaat halen en succesvol zult zijn. En valt de score tegen, dan weet je ook waar je aan moet werken om te verbeteren. Zo maak je stap voor stap werk van een betere balans in je leven, zit je lekker in je vel en heb je een positieve mindset! Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt 14 dagen kosteloos de Route ICR webapplicatie ervaren, zonder verplichtingen!
Reactie plaatsen